Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde tütün modülçıkları kâin bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak metin, esnek ve uysal bir kuruluşda olmalı, yalabık bir aromaya ve düzgün yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf arı yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden kuruluşlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 yılındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça erdemli oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birşunca mütehassıs Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en ilgi etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız sefa yada tatlılık maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve ciğerime amade uğramak ciğerindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada ciğerilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde ciğeriliyor akseptans edilebilir. Kimine göre %65 azca yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine göre gayet tatminkâr ve ciğerilebilir en komple değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan sefa aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken özge bir eş bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir porte bulunduğunu ve katiyen ciğerilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla beraberinde bu %10 luk rutubet nüansı ortada gidip gelmeden bilcümle aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değhizmetimi purolarına dokunca verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize göre bu rutubet değerleri neyi değhizmettirmektedir diyerek soracaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan hileınan aroma artar, tütün azalır ve ciğerimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça tütün artar, ciğerimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kalmak istiyorsanız buna devir ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en yerinde porte bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah molekül yaklaşık 6 kamer içinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tevdi üzerine oturmuş bu model sıcaklıktan müstakil olmadığı ciğerin muayyen bir devir içinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor içinde rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu suret bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca çokça alev değhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet kıymeti çıkarmak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme göre henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar kâin nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz erdemli rutubet olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in daimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen rutubet kıymeti gelmesi iile beraberinde gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek ciğerin en yerinde seçenek olarak kontramıza çıkmaktadır.
En on çıkan son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet ahiz hem rutubet tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde erdemli rutubet değerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir rutubet kıymeti katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.